8 Mart 2012 Perşembe

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ AÇIKLAMASI.



Saygıdeğer Maliye Emekçileri Meslektaşlarım!

Kadınların  dünya çapında şiddete, ayrımcılığa, eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı; eşitlik, özgürlük, dayanışma, adalet ve barış için başlattıkları uzun soluklu yürüyüş ve mücadelelerinin simgesi olan 8 Mart Dünya Kadınlar günü 1910 yılında  Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin’in önerisi ile 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması oybirliğiyle kabul edilmiştir. Ülkemizde ise 1921 yılından bu yana değişik etkinlikler düzenlenmektedir.

Tarihin derinliklerine inildiğinde Türk Devlet geleneğinde ülke yöneticilerinin, yönetimde karar alırken yanlarında hep eşlerini bulundurdukları, kadınların yönetime katıldıkları görülmektedir. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise Türk Kadınları 1934 yılında kavuştuğu seçme ve seçilme hakkına, dünya kadınları ise genel olarak İkinci Dünya Savaşı sonrasında kavuşmuştur.

Maliye Şefleri ve Memurları Derneği adına, Peygamber efendimiz Hazret-i Muhammed’in (s.a.v) “Cennet annelerin ayakları altındadır“ sözünün muhatabı olan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlarım. Acıların, haksızlıkların, gözyaşının olmadığı aydınlık, mutlu yarınlara ulaşmak ümidiyle….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder